OOPic

Pääsivu
OOPic
Esimerkit
Autovuokraamo Jaatinen Rent
Hius- ja kauneuspalvelu Peicco.

OOPicin valmistus on loppunut ja emme pysty enää toimittamaan uusia OOPicejä. Mikäli sinulla on OOPiceihin liittyviä kysymyksiä tai tarpeita, palvelemme parhaan kykymme mukaan. Meillä on varastossa komponentteja, että pystymme vastaamaan varaosatarpeeseen vielä jonkin aikaa, mutta olemme lopettaneet niiden aktiivisen kauppaamisen. Mikäli kuitenkin tarvitset jotain, älä epäröi kysyä. Pyrimme auttamaan mikäli vain pystymme.

Tämä materiaali on täällä enää historiallisista syistä opastamassa asikkaitamme.

Mikä ihmeen OOPic?

OOPic on lyhenne sanoista Object-Oriented Programmable Integrated Circuit. OOPic on ensimmäinen olio-ohjelmoitava mikrokontrolleri. Mikrokontrolleri on tietokone, joka on suunniteltu ohjaamaan erilaisia laitteita saamiensa syötteiden perusteella. Ohjattavat laitteet voivat olla moottoreita, LCD-näyttöjä, venttiilejä jne. ja syötteet voivat tulla esim. erilaisilta antureilta, näppäimistöiltä, toisilta ohjauslaitteilta tai jonkin laskennan tuloksena. Jotta mikrokontrolleri toteuttaisi halutut ohjaustehtävät, sinne syötetään ohjelma. Ohjelmaa muuttamalla voidaan mikrokontrolleria käyttää erilaisissa tehtävissä. Ohjelmointikielenä OOPic-mikrokontrollereissa voit käyttää Visual Basicin, C++:n tai Javan syntaksia käyttävää ohjelmointikieltä. Tutustuttuasi lähemmin seuraaviin kohtiin huomaat, että OOPic on ihanteellinen ratkaisu moniin tarpeisiin sekä sulautetuissa että muissa ohjausta vaativissa järjestelmissä.

JAVA on Sun Micro Systemsin tavaramerkki
Visual Basic on Microsoftin tavaramerkki

Ainutlaatuinen ohjelmointiympäristö

Mikäli olet tutustunut Visual Basic, C++ tai Java-ohjelmointiin, huomaat kuinka helppoa OOPicin ohjelmointi on. Sinun tarvitsee vain tutustua OOPicissa tarjolla oleviin olioihin voidaksesi tehdä omia ohjelmia sinulle ennestään tutulla ohjelmointikielellä.

Ohjelmointiohjelmisto on vapaasti imuroitavissa verkosta ja se toimii Windows 9x, NT, 2000 ja XP käyttöjärjestelmillä varustetuissa koneissa.

Katso esimerkkiä kuinka helposti saat tehtyä toimivan sulautetun sovelluksen.

Ohjelmoi suoraan PC:llä

OOPicin ohjelmointiin et tarvitse erillistä ohjelmointilaitetta, ainoastaan kaapelin PC:n kirjoitinportista OOPiciin. Kaapeli kuuluu starter packiin, mutta voit tehdä sen itsekin. Ohjeet löytyvät täältä. Tosin osat kaapelin valmistamiseksi maksavat suurin piirtein saman verran kuin mitä starter packin lisähinta on verrattuna pelkkään OOPiciin. OOPic-C ohjelmoidaan RS-232 sarjakaapelilla käyttäen koekytkentä/ ohjelmointialustaa.

Ohjelma käynnistyy välittömästi, kun se on ladattu PC:stä OOPicin muistiin. OOPic säilyttää ohjelman EEPROM-muistissaan, vaikka siltä sähköt välillä katkeavatkin. Edellyttäen tietenkin, että muistiin ei ladata uutta ohjelmaa.

Verkko

Useita OOPicejä voidaan kytkeä Philips Corporationin kehittämää I2C-väylää käyttävään verkkoon yhdessä toisten OOPicien, muiden komponenttien ja/tai tietokoneiden kanssa. Väylään on saatavissa erilaisia oheispiirejä, kuten A/D - ja D/A-muuntimia, antureita ja muisteja, useilta eri komponenttivalmistajilta. Lisätietoa löytyy Networking OOPics-otsikon alta. Käyttäen hyväksi I2C-väylän pidenninpiiriä (kts. dokumentit ja hinnasto) väylän pituus voi olla useita satoja metrejä.

Valmiit laitteistotason oliot

OOPicit sisältävät useita valmiita laitteiston ohjaukseen tarkoitettuja olioita, jolloin käyttäjän tehtäväksi jää ainoastaan kaapelien kytkentä. Valmiina olioina löytyvät mm.:

 • A/D-muuntimet (max 7 kpl)
 • Pulssinleveysmodulaattorit (pwm)
 • Ajastimet/laskurit
 • EEPROM
 • Sarjaportit
 • Näppäimistöt
 • Servo-ohjaimet
 • Askelmoottoriohjaimet (OOPic II ->)
 • DC-moottoriohjaimet (OOPic II ->)
 • Ultraäänianturin ohjaimet (OOPic II ->)
 • LCD-näytön ohjaimet (OOPic II ->)
 • jne.

Luettelo olioista löytyy osoitteesta http://www.oopic.com/objlist.htm

Täydelliset käsikirjat

OOPic-mikrokontrollereiden täydelliset ja aina ajantasalla olevat englanninkieliset ohjelmointioppaat ja käsikirjat ovat saatavissa ILMAISEKSI verkosta osoitteesta http://www.oopic.com/tech.htm. Nyt Ohjelmoijan opas on käännettynä suomeksi.


Liity OOPic-ryhmään

Keskusteluryhmiä OOPicien käytöstä

Maailmalla on useita aktiivisia keskusteluryhmiä OOPicien käytöstä erilaisissa sovelluksissa. Täältä löydät linkkejä niihin. Ja viereisestä linkistä voit liittyä Yahoon OOPic-keskusteluryhmään.

Mitä minä voisin tehdä OOPicillä?

Maailmalla on tehty erilaisia projekteja, joissa ohjaimena on käytetty OOPiciä. Täältä löydät linkkejä niihin, mutta tässä pari muuta vinkkiä ajatustoiminnan herättämiseksi:

 • Korvaa ohjelmoitava logiikka OOPicillä. OOPic-mikrokontrollerissa on analogia- ja binäärituloja ja lähtöjä enemmän (yhteismäärä 31 + 2 porttia I2C-väylälle) kuin pienissä logiikoissa ja valmiita olioita erilaisten ohjausten toteuttamiseksi.
 • Kytke OOPic RS-232:lla tai I2C-väylällä PC:n kaveriksi ja käytä OOPicia ohjaukseen/tiedonkeruuseen ja tietokonetta käyttöliittymänä.
 • Lähetä hälytykset OOPicillä tekstiviestinä
 • Rakenna autoon ajotietokone. Kytke OOPiciin LCD-näyttö ja lue optoerottimien läpi tiedot ajomatkasta, polttoaineenruiskutuksen ruiskuttamasta polttoainemäärästä yms. ja ohjaa haluamiasi laitteita. Voit käyttää sByte-olioita (256 tavua) tietojen tallettamiseen OOPicin omalle nopealle EEPROMille, jolloin ne säilyvät tallessa, vaikka OOPiciltä sähköt katkaistaisiinkin.
 • Rakenna autotallin perälle ultraääni- tai infrapunaetäisyysanturin avulla etäisyystutka, joka näyttää ledien avulla etäisyyden seinästä.
 • Erilaiset laskurit: sopiva anturi ja LCD-näyttö OOPiciin, niin voi laskea mitä tahansa.

Tiedekeskus Heurekassa "Helppoa elämää - automaatio palveluksessamme" -näyttelyssä nähtävänä olleessa Risto Niemen palomiesrobotissa ohjaus on toteutettuna OOPicin R-versiolla.

Mikrobitti-lehden numerossa 2/2005 oli "Rakenna oma robotti"-jutun robotin ohjaus on toteutettuna OOPicin R-versiolla.

Ohessa on kytkentäesimerkkejä kuinka erilaisia laitteita voidaan kytkeä OOPiciin. Samaan paikkaan kasataan myös esimerkkikoodeja, oheispiirien data sheetejä ja erilaisia OOPiciin liittyviä aputiedostoja.

OOPic-II+, OOPic-R ja OOPic-C

Alkuperäiseen OOPiciin verrattuna OOPic-II+:ssa, OOPic-R:ssä ja OOPic-C:ssä on enemmän muistia, uusia olioita ja vanhoihin olioihin lisätty ominaisuuksia. OOPic-R:ssä on valmiina robottisovelluksissa tarvittavia DC-moottorin ohjaimia varten johdotukset, kaiutin, kolme kytkintä ja lediä ja RS-232-portti. OOPic-C on 24-jalkaiseen piirilevylle asetettavaan mikropiirikantaan tarkoitettu versio, jossa osa I/O-signaaleista on kytkettävissä piirilevyn päässä olevien reikien kautta, mikäli niitä tarvitaan. Vanhalle OOPicille tehdyt sovellukset toimivat uusissa OOPiceissa.

Mainio kirja OOPiceistä

Dennis Clark on kirjoittanut kirjan "Programming and Customizing the OOPic Microcontroller", joka sisältää paljon esimerkkejä ohjelmakoodeineen OOPicien käytöstä erilaisissa sovelluksissa. Kirjaa voi tilata Bookplussan kautta.

?


Heräsikö kiinnostus?

Lisätietoja löytyy Savage Innovationsin www-sivuilta www.oopic.com. Esutech Oy toimii Suomessa OOPic-mikrokontrollereiden maahantuojana ja olemme käytettävissäsi, mikäli haluat lisätietoja OOPicien soveltamisesta tarpeisiisi. Kysy meiltä myös avaimet käteen-pakettia ongelmaasi, mikäli oma aikasi ei riitä OOPiciin tutustumiseen, mutta OOPic muuten tuntuu oikealta ratkaisulta. OOPicien ja näiden kanssa yhteensopivien komponenttien hintamme löytyvät hinnastosta. Voit tilata hinnastomme tuotteita emaililla, puhelimitse tai faxilla. Kysy meiltä lisätietoja, jos haluaisit kytkeä jotain muuta OOPiciin, mutta sitä ei hinnastostamme löydy.


Esutech Oy
Luotipussi 27puh 0400 920 139
40630 JYVÄSKYLÄ